mandulás fügetorta II.

Fügetorta
Hozzávalók a tésztához:

125 g vaj
100 g porcukor
250 g sima liszt
1 hosszában felvágott, kimagozott vaníliarúd
1 citrom lereszelt héja
2 nagyméretű tojás
2 evőkanál hideg tej vagy víz
egy csipet só

A töltelékhez:

15 megmosott egész füge
30 g porcukor
2 evőkanál víz
2 szál friss kakukkfű letépkedett levelei
1 narancs lereszelt héja

A mandulakrémhez:

300 g megtisztított egész mandula
50 g sima liszt
250 g sózatlan vaj
250 g porcukor
2 lazán felvert, nagy tojás, lehetőleg tanyasi
1 hosszában felvágott, kimagozott vaníliarúd
1 evőkanál grappa

Vajazz ki egy 28 centi átmérőjű tortaformát. A tészta elkészítéséhez keverd krémmé a vajat, a cukrot és a sót, gyúrd össze a liszttel, a vanília kikapart magjaival, a reszelt citromhéjjal és a két tojássárgájával. Amikor a keverék úgy néz ki, mint a durvára darált zsemlemorzsa, öntsd fel hideg tejjel vagy vízzel. Gyengéden paskolva dolgozd golyóbissá a tésztát, azután lisztezd be egy kicsit. Csomagold folpackba, és legalább egy órára tedd a hűtőszekrénybe. Béleld ki vele a tortaformát. Tedd a fagyasztóba egy órára. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és süsd a tortaalapot körülbelül 12 percig, vagy amíg világos aranyszínű nem lesz.

A mandulakrém elkészítéséhez a konyhai robotgépben őröld porrá a mandulát, és a liszttel együtt tedd egy tálba. Dolgozd össze könnyű krémmé a vajat a cukorral. Add hozzá a mandulához a lazán felvert tojással, a vaníliamagokkal és a grappával együtt, és keverd simára az egészet. Legalább fél órára tedd a hűtőbe, hogy megszilárduljon. Vágd le a fügék szárát, a tetejüket vágd be kereszt alakban, majd hüvelykujjal nyomkodd meg a gyümölcsöket az alapjuknál, hogy szépen szétnyíljanak.

Kanalazd a lehűtött mandulakrémet az elősütött tortaalapba, aztán könnyed mozdulatokkal nyomkodd a krémbe a fügéket, felhasított végükkel felfelé. A cukrot forrald fel a vízzel, és a kész szirupot spricceld a fügékre. Darabold durvára a maradék mandulát, és a kakukkfűlevelekkel és a reszelt narancshéjjal együtt szórd meg vele a tortát. Előmelegített sütőben süsd 40 percig, vagy amíg a mandulakrém megszilárdul, és kívül aranyszínű lesz, de belül még puha. Hagyd hűlni legalább 30-40 percig. Kissé felvert tejszínnel kínáld.

Reklámok

About usedari

Wardrobologist

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: