Kosárkák

Omlóstészta (linzer) alaprecept 12 kosárkához:

  • 40 dkg liszt
  • 25 dkg RAMA margarin
  • 15 dkg porcukor
  • csipet só
  • 1 tojás
  • 1-2 ek tejföl
  • 1 cs. sütőpor

Általánosságban a liszt : zsiradék : cukor arány: 4 : 2 : 1, még mehet bele 1 v. 2 tojás, esetleg sütőpor is. Lehet bele rakni egy csipet sót, és ízesíthetjük citromhéjjal vagy vaníliával. A liszt max. 1/3-áig tehetünk bele darált mandulát vagy diót, de ezt le kell vonni a lisztből. Víz nem mehet bele, tejföllel vagy kefírrel lazíthatjuk.

Elkészítés:

Elkeverjük a lisztet a sütőporral, a sóval és az átszitált porcukorral, valamint az apróra vágott hideg margarinnal, majd beleütjük a tojást. Gyorsan összegyúrjuk. Ha túl kemény, tejföllel lazítjuk. 1 órára fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A kosárka formákat kikenjük margarinnal. A tésztát hidegen fél centi vastagra nyújtjuk. A kosárka szélénél 1 cm-mel nagyobb karikákat szúrunk ki, és belesimítjuk a tésztát a formába. 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük.

Töltelékek:

Édes:

Vaníliás eper

1 cs. főzés nélküli pudingpor, eper, dió, menta

Barackos

1 cs. főzés nélküli pudingpor, 6 sárgabarack, 4 ek cukor, 2 ek víz. Mossuk meg és forrázzuk le a barackot, húzzuk le a héját. Vágjuk fel,mártsuk a szirupba, és tegyünk a pudingra.

Eperhabos

Sós:

Paradicsomos feta

 

Zöldséges mozarella

2 ek Rama, 2 ek liszt, 2 dl főzőtejszín, 2 dj tej, 50 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, zöldborsó, zöldbab, pritamin paprika, kukorica, 2 ek olaj, 12 vékony szelet mozarella, 3 szem paradicsom.

Az olajon megpároljuk a zöldségeket. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Elkészítjük a besamelt: A felforrósított margarinba keverjük a lisztet és kissé megpirítjuk. Hozzáöntjük a forró tejet majd a tejszínt és folyamatosan keverve besűrítjük. Hozzáadjuk a zöldséget. Minden kosárka aljára teszünk egy késhegynyi margarint és ráöntjük a besameles zöldséget. Minden kosárkára teszünk egy szeelt mozarellát és paradicsomot. 20 perc alatt készre sütjük.

Advertisements

About usedari

Wardrobologist

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: