Vajas keksz 2015

vajaskekszsziv

Karácsonykor nem sikerült összehozni, de most bepótolom. Nagyon sokszor az a cél, hogy tartsa a kiszúró formáját. A multkor találtam egy skót shortbread receptet, de valahogy nem tűnt igazán bizalomgerjesztőnek. Bezzeg ez:

hétköznapi mennyiség:

  • 10 dkg vaj
  • 1/2 bögre porcukor
  • 1/2 tojás
  • 3/4 teáskanál mandulakivonat
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 3/4 teáskanál só
  • 1 1/4 bögre liszt

(így készült az első adag, most jövök rá, hogy az ízesítőket nem negyedeltem, hanem feleztem, de így is nagyon finom. Bemelegítő a Valentin napi sütikhez.)

ipari mennyiség:

  • 2 bögre (45 dkg) vaj
  • 2 bögre porcukor
  • 2 tojás
  • 1 1/2 teáskanál manudlakivonat
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 1/2 teáskanál só
  • 5 bögre liszt

A vajat krémesre keverjük, majd belekeverjük a porcukrot. Hozzáadjuk a tojást, az aromákat, a sót és végül a lisztet. Egy nagyon könnyen összeálló, porhanyós masszát kapunk. Ezt két sütőpapír között vékonyra nyújtjuk, majd a hűtőbe tesszük dermedni.

Kiszaggatjuk és 190 fokos sütőben 8-10 percig sütjük, vigyázva, hogy ne barnuljon meg. Ne legyen túl sokáig szobahőmérsékleten, dermedten kell a sütőbe tolni.

Forrás és tovébbi finomságok: Craftiness is optional

PS: a másik vajas keksz recept sokkal finomabb.

Advertisements

About usedari

Wardrobologist

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: