Pita élesztővel és élesztő nélkül

pita-bread-1

BL-80-as kenyérliszt vagy 2/3 rész rétesliszt 1/3 rész finomliszt, lehet teljes kiőrlésű, vagy Graham (abban nincs búzacsíra), tönköly vagy durum (ennek magas a sikértartalma, de törékennyé teheti a tésztát)

Élesztő nélküli változat 8 darabhoz:

  • 50 dkg liszt
  • 2 kávéskanál só
  • 3 dl víz
  • 4 ek olivaolaj

Elkészítés:

Melegítsük fel a vizet. Szitáljuk a lisztet mélyebb tálba, keverjük hozzá a sót, és kisebb adagokban adogassuk hozzá a vizet és az olajat. Kézzel, vagy a konyhai robotgép dagasztójával alaposan dolgozzuk össze, akkor jó, ha tömör, kissé szálkás tésztát kapunk.

A tészta tetejét kenőtollal kenjük meg olajjal, és takarjuk le tiszta konyharuhával.

Langyos helyen hagyjuk állni legalább egy fél órát.

A pihentetés után kilisztezett gyúrádeszkán 5 percig gyúrjuk át. Akkor jó, ha már sem a deszkához, sem a kezünkhöz nem ragad. 2-3 hétig mélyhűtőben is eláll.

A tésztát osszuk nyolc kis cipóra, és tiszta konyharuha alatt pihentessük további 10 percig.

Ezalatt melegítsük elő a sütőt 220 fokra.

Belsiztezett gyúródeszkán nyújtófával forméljunk belőlük ujjnyi vastag kerek lepényt. Takarjuk le.

Egyenként süssük felforrósított sütőkövön kb. 3 percig. Ennek hiányában süthetjük vaslapon vagy öntöttvas serpenyőben. (kikenés nélkül) A pitát mindig lisztes felével lefelé tegyük be a sütőbe. A sütés első perce után a pitát meg lehet fordítani, a felemelkedés előtt. 1-2 perc mulva a pita felemelkedik a belsejében keletkező pára miatt.

A kész pitákat tegyük deszkára és takarjuk le, hogy puha és langyos maradjon. Hülés közben a teteje lelapul, de a zseb megmarad.

Ha a sütő vagy a serpeyő nem volt elég forró, előfordul, hogy a pita teteje nem emelkedik fel.

Élesztős változat 8 darabhoz:

50 dkg liszt

2 kávéskanál só

10 dkg kristálycukor

25 gr friss vagy 7 gr szárított élesztő

3 dl víz

2 ek olívaolaj

A dagasztőgépbe úgy mérjük bele a hozzávalókat, hogy az eléesztő csak dagasztás közben érintkezzen a sóval és a cukorral, vagy futtassuk fel előre az élesztőt fél csésze langyos vízben elkeverve a cukrot.

Dagasszuk lágy tésztává. A tésztát tegyük olívaolajjal kikent tálba, kenjük meg a tetejét is olajjal és pihentessük 90 percig szobahőmérsékleten.

Az élesztőtől rugalmasabb, kevésbé szálkás tésztát kapunk. Innen ugyanaz az eljárás, mint az élesztő nélküli változatnál.

Forrás: Burda 2012/11

Reklámok

About usedari

Wardrobologist

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: