Lecsó

lecso

Ahány ház, annyiféleképpen főzik a lecsót. A mi családi lecsónk titka, hogy sokkal több paradicsom van benne, mint szokásos, térfogatra kb. 1-1 arányban a paprikával. A másik “titok”, hogy le kell forrázni és meg kell hámozni a paradicsomot. A családi legendáriumban szerepel, hogy az egyik bátyám az anyósa által feltálalt lecsóra ezt találta mondani: Hát, anyám nem egy főző buzi, de a lecsóba a paradicsomot még ő is lehámozza.

Hozzávalók:

  • 1 kg paradicsom
  • 1/2 kg paprika
  • 1/2 kg hagyma
  • olaj
  • pici pirospaprika

Elkészítés:

Egy teáskannában vizet forralunk és a megmosott egész paradicsomokat leforrázzuk egy tálban, úgy, hogy ellepje. Hagyjuk kihülni, esetleg késsel egy picit megszurkáljuk, hogy könnyebben lejöjjön a héjja. Mikor kihült, lehúzzuk a héjját és vékony karikára vágjuk.

A vékony karikára vágott hagymát olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a karikára vágott paprikát, aminek előzőleg kivágtuk a magházát.

Mikor a paprika megpárolódott, hozzáadjuk a paradicsomot és készre főzzük, akkor van kész, mikor már elpárolgott a leve nagy része.

Tehetünk bele a dinsztelésnél pici pirospaprikát, de én ezt el szoktam hagyni.

A kedvencem a lecsóban a vékony hagymagyűrűk.

Nem teszünk bele se tojást, se kolbászt, se virslit. Esetleg rizzsel tálaljuk, de a legjobb friss fehér kenyérrel. Hidegen is nagyon finom. Ha nyáron egyetlen ételre lennék kárhoztatva, a lecsót választanám tutira. 🙂

Reklámok

About usedari

Wardrobologist

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: