Párolt fodros kel karamellizált hagymával, kecskesajttal és dióval

Amerikában az egyik kedvenc zöldségem a kale, vagyis fodros kel volt, ami nem pont olyan, mint a kelkáposzta, de rokonai egymásnak. Olaszul cavolo negro, latinul brassica oleracea a neve, és sokkal magasabb a tápértéke, mint a sima kelkáposztának. Nagyon karakteres, harsogó íze van.

A nővérem főzött rendszeresen egy hatalmas fazékkal, amibe minden elképzelhető zöldséget beledobált, és indiai fűszerekkel ízesítette. Nekem a hozzávalók közül az ananász, a kukorica és a tofu maradt meg, de mehet bele hagyma és sok minden egyéb, ami akad a ház körül.

Az alábbi recept a kedvenc táplálkozás gurum, Dr. Perricone oldaláról származik és remélem, hogy egyszer itthon is beszerezhető lesz hozzá a kale.

20101112braisedkale-thumb-625xauto-122966

Hozzávalók:

2 csomó fodros kel (kb. 1 kiló)
½ bögre extra szűz olívaolaj
6 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
1 bögre csirkehúsleves (vagy víz)
2 ek almaecet
2 közepes vöröshagyma, vékonyra szeletelve (kb. 3 bögre)
¾ bögre nyers dióbél apróra vágva
½ bögre morzsolt kecskesajt
Kóser só és frissen őrölt fekete bors

Elkészítés:

A fodros kelt alaposan mossuk meg és centrifugázzuk ki belőle a vizet. A leveleket vágjuk falat nagyságú darabokra. Egy nagy serpenyőben közepes lángon forrósítsunk fel ¼ bögre olívaolajat. Adjuk hozzá a finomra aprított fokhagymát és főzzük, gyakran kevergetve kb 1 percig. Adjuk hozzá a csirkehúslevest és az ecetet; a lángot állítsuk legmagasabb fokozatra. A kelt fokozatosan adjuk hozzá, keverjük amíg össze nem esik, egészen addig, amíg az összes kel az edénybe nem kerül. Lassú tűzön fedő alatt pároljuk időnként kevergetve 25 percig, amíg meg nem fő.
Mialatt fő, egy közepes serpenyőben hevítsünk ¼ bögre olívaolajat, adjuk hozzá a hagymát egy csipet sóval és borssal. Főzzük, amíg enyhén meg nem barnul, időnként megkeverve körülbelül 20 percig. Adjunk hozzá az apróra vágott diót és főzzük további 5 percig.
Keverjük bele a hagymát, a diót és a morzsolt kecskesajtot a kelkáposztába. Ízesítjük sóval és borssal, forrón tálaljuk.

Forrás: Daily Perricone

Eredeti recept: Serious Eats

 

About usedari

Wardrobologist

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: