Csíra ABC

brokkoli_tal

Brokkolicsíra:

Vitaminok: A, B, C, E, K
Ásványi anyagok: kalcium, vas, foszfor, kálium, magnézium

Fogyasztása segít megelőzni a vérszegénység kialakulását, hatóanyagai védik a szívet, a tüdőt, támogatják az immunrendszer védekező mechanizmusát. A brokkoliban, ill. a brokkoli csírában izoláltak először egy szulforafán nevű anyagot, amelyről kiderült, hogy valóban számos rákellenes hatást mutatnak: például lassítják a rákos sejtek szaporodását, ill. aktiválni képes az egyik legfontosabb szabadgyökök elleni védekező mechanizmust a szervezetben. A brokkoli csíra Indol-3-carbinol nevű összetevője hozzájárul a nemi hormonok egyensúlyához. Pozitívan befolyásolja az ösztrogének és a tesztoszteron metabolizmusát. Befolyásolja a sejtek egészséges fejlődését az emberi szervezetben, segít megakadályozni a daganatos sejtek növekedését. Az Indol-3-karbinol antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Tormára emlékeztető íze kiváló bármilyen szendvicshez, salátához, hidegtálakhoz, paradicsomos ételekhez.

lucerna

Lucernacsíra:

Vitaminok: A, B,C, D, E, K ÉS BÉTA-KAROTIN
Ásványi anyagok: vas, foszfor, kalcium, magnézium, kálium, mangán

Az egyik legkedvezőbb élettani hatású csíra, lúgosítja a szervezetet, csökkenti a koleszterinszintet, természetes vízhajtó és lázcsillapító. Erősíti az immunrendszert, magas klorofill-tartalma segít a szív és érrendszeri betegségben szenvedőknek. A kálcium és a foszfor erősíti a csontozatot és a fogakat. Kedvezően befolyásolja a vércukorszintet. B12 – vitamin a vérszegénységen segít, K-vitamin pedig megelőzi a vérrög kialakulását, csökkentheti a vérzéseket. Kálcium tartalma ötször nagyobb, mint a tejé. Az ösztrogén jellegű növényi hormonok elviselhetővé teszik a változókor okozta tüneteket, szoptatós anyáknál serkenti a tejelválasztást. A benne levő L borostyánkősav a kötőszövetek rugalmasságáért felelős. Semleges, friss íze miatt szinte bármilyen ételhez hozzáadhatjuk, a legegyszerűbb szendvicset is “megfűszerezi”.

mungbean

Mungóbab csíra:

Vitaminok: A, B, C, E
Ásványi anyagok: vas, folsav, magnézium, foszfor

A mungóbab zöld hüvelyét, száraz magját és az abból készült csíranövényt fogyasztják. Az érett mag kb. 22% fehérjét, és mintegy 0,5% olajat tartalmaz. Alapvető fehérjepótló táplálék. Könnyen emészthető, rostban gazdag, segíti a salakanyagok távozását és a méregtelenítést. A babcsíra – mint általában a hüvelyesek csírái – kedvező élettani hatással van a szívre, remekül szabályozza a vércukorszintet és a hormonháztartást, magas rosttartalma csökkentheti a vérnyomást, támogatja a vastagbél működését, magas vastartalma segíti a vérképzést, valamint jó hatással van a bőrre is. Felhasználása: a kínai konyha a fűszeres, dióhoz hasonló ízű csíranövényeket salátaként vagy zöldségként tálalja (a kereskedelemben gyakran szójababcsíra néven szerepel). A tápláló mungóbab csíra magában is nagyszerű saláta, de követhetjük az ázsiai éttermek ötleteit: reszeljünk hozzá kígyóuborkát és sárgarépát!

retek

Retekcsíra:

Vitaminok: A, B1, B6
Ásványi anyagok: kálcium, kálium, magnézium, vas, foszfor, folsav

A kis növényke erős retek zamatát hordozza (csíp). Tisztító, méregtelenítő, baktériumölő, immunerősítő. Elősegíti a felesleges nyálka eltávolítását, tisztítja a légzőszerveket, megfázás esetén megszünteti a homlok-, orrmelléküreg dugulását, segít a köhögésnél, aszmatikus betegségeknél. A nyálkahártyákra és az emésztő, kiválasztó nedvekre gyakorolt serkentő, tisztító hatása jelentős. Magas foszfortartalmú vegyületei elmulasztják a pattanásokat, tisztítják, szépítik a bőrt, kedvező hatású bőrgyógyászati, kozmetikai célokra is. Hatásos vizelethajtó, tisztítja a húgyvezetéket, húgyhólyagot, vesét, segít egyes vese-, epekövek eltávolításában. Kis mennyiségben étvágygerjesztő, antiszeptikus hatású. FONTOS! Egyszerre ne fogyasszunk belőle a javasolt 1-3 evőkanálnyi mennyiségnél többet, mert görcsöket okozhat. Egy doboznyi retekcsíra kb. 2 kg reteknek megfelelő vitamint,ásványi anyagokat és enzimeket tartalmazhat.

zsazsa

Zsázsacsíra:

Vitaminok: C, E , A, béta- karotin
Ásványi anyagok: kálium, kalcium, foszfor, nátrium, vas, kén, szelén, jód, klorofill

A zsázsa a tormához hasonlóan enyhén csípős ízű saláta és fűszernövény. Az értékes vitaminok és ásványi anyagokon kívül baktériumölő, ún. fitoncid anyagot is tartalmaz. Ennek tulajdonítható népi gyógyászati alkalmazása is, pl. vértisztító, gyulladáscsökkentő, emésztést-segítő hatása Ezen kívül vizelethajtónak, vércukorszint-csökkentőnek, vörösvértestképzés-serkentőnek is használják. 80%-ban tartalmaz telitelten zsírsavakat, amelyek a szív- és érrendszeri betegségeknél segíthetnek, rendszeres fogyasztása csökkenhetti a szívinfarktus kockázatát. Magas E vitamin tartalma értágító, alvadás gátló hatású. A klorofill tisztítja, megújítja a vért. Az antioxidánsok (A, C, E,-vitamin, ß- karotin és a szelén( erősítik az immunrendszert, késleltetik az öregedést. Bizonyos légúti panaszok, asztma, allergia ellen, emésztőszervi betegségek, valamint ízületi gyulladás esetében is kedvező a hatása.

Forrás: csira.hu

Reklámok

About usedari

Wardrobologist

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: