Sós húsvéti nyuszi pogácsák

 

nyuszipog

Hozzávalók (2 tepsi):

  • 400 gramm liszt (ez a képen látható nyuszinál így alakult: 100 gramm zabliszt, 100 gramm teljes kiőrlésű rozsliszt, 200 gramm tönkölyliszt) + amennyit még felvesz, hogy ne ragadjon a tészta (ehhez már tönkölylisztet használtam)
  • 200 gramm vaj (a dietetikus tanácsa szerint a laktózérzékenyeknek pl. liga)
  • 250 gramm főtt burgonya (kb. 2 nagyobb burgonya)
  • 100 gramm növényi tej (mi az Alnatura bio zabtejét használjuk)
  • 20 gramm élesztő, 1 teáskanál szőlőcukor
  • 1 evőkanál só
  • nyuszi forma a szaggatáshoz (opcionális: lenmag vagy napraforgómag a nyuszi szeméhez 🙂

Elkészítés

Az élesztőt futassuk fel a langyos tejben egy teáskanál szőlőcukorral. A lisztet szitáljuk át, keverjük bele a sót, majd adjuk hozzá a felfuttatott élesztős tejet, a vajat, az összetört főtt burgonyát, végül az egészet gyúrjuk jól össze. Ezután kelesszük duplájára, kb. 1 óra.

Ha duplájára kelt a tészta, nyújtsuk ki amilyen vékonyra csak tudjuk, és hajtsuk össze, majd még egyszer, és ha  tudjuk, még egyszer, így 8 réteget kell kapnunk. Ismét nyújtsuk ki, de most ujjnyi (vagy igény szerint még kisebb) vastagságúra. Szaggassuk ki a kívánt formát, és díszítsük ízlés szerint.

5-10 perc pihentetés után kenjük le vízzel vagy tejjel a nyuszikat.

Tegyük 180 (vagy 200) fokra előmelegített sütőbe (attól függ mennyire sietünk). Kb. 20 perc alatt készre sül, de a teteje, és az aranybarnasága árulkodó.

Forrás:

http://babykitchen.blog.hu/2013/03/30/sos_husveti_nyuszi_pogacsak

 

Advertisements

About usedari

Wardrobologist

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: